Omgevingsverrijking voor binnenkatten: De ideale leefomgeving creëren voor je kat

Omgevingsverrijking voor binnenkatten: De ideale leefomgeving creëren voor je kat

Het is een prettig gezicht: je komt thuis van een lange werkdag en je vindt je kat opgekruld als een bal op je bank. Het toonbeeld van tevredenheid.

We weten allemaal dat katten graag slapen, maar te veel slapen kan een teken zijn dat je kat zich verveelt. Veel andere tekenen van verveling - zoals destructief krabben of agressie - zijn nog veel minder leuk.

Binnenkatten worden te vaak aangeprezen als onafhankelijke huisdieren die voor zichzelf zorgen, terwijl ze eigenlijk veel stimulatie en beweging nodig hebben.

Katten binnenshuis houden houdt ze ongetwijfeld gezonder en verlengt hun levensduur, maar het kan ze ook belemmeren in het uiten van sommige van hun natuurlijke gewoontes.

Gelukkig kun je thuis met een paar eenvoudige aanpassingen alle stimulatie van het buitenleven bieden.

1. Klimmen

Katten houden ervan om hun territorium vanaf een hoog uitkijkpunt te overzien. Je kat heeft verticale ruimte nodig om zijn natuurlijke klimgedrag aan te moedigen.

Klimmen geeft je kat ook de mogelijkheid om op te staan en weg te gaan van andere huisdieren of kinderen in je huishouden, waardoor ze een veilige ruimte krijgen om zich buiten bereik te ontspannen.

Katten geven er in het algemeen de voorkeur aan dat hun hoge platform zich op drukbezochte plaatsen bevindt, zodat ze het komen en gaan van het huishouden in de gaten kunnen houden.

Er zijn veel verschillende klimstructuren verkrijgbaar. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een krabtoren met verschillende hoogtes om je kat een favoriet uitkijkpunt te laten uitkiezen. Zorg er alleen voor dat alles waar je kat op klimt op een stevige, goede ondergrond staat.

Oude katten zijn gevoelig voor artritis - een pijnlijke ontsteking van de gewrichten, wat springen en klimmen moeilijk kan maken.

Oude katten vinden het echter nog steeds leuk om op hoge plaatsen te relaxen of bij hun favoriete raam te zitten, ze hebben er alleen wat meer hulp bij nodig.

Speciale trappen en hellingen kunnen helpen de klim gemakkelijker te maken, of je kunt een stoel bij hun favoriete hoge platform zetten om de afstand die je kat nodig heeft om te springen te verkleinen.

2. Krabben

Krabben is zeer normaal gedrag bij katten, en je kat een geschikt krabvlak geven zal voorkomen dat hij zijn verveling op je meubels afreageert.

Katten kunnen kieskeurig zijn over hun kraboppervlakken en je zal misschien moeten experimenteren om een oplossing te vinden die past bij de individuele voorkeuren van je kat.

Sommige katten geven de voorkeur aan losse kraboppervlakken zoals krabspeelgoed, terwijl andere liever verticaal krabben op bijvoorbeeld een krabpaal. Sommigen krabben graag aan zachte oppervlakken zoals tapijt, terwijl anderen de voorkeur geven aan een meer schurende textuur zoals sisal.

Idealiter biedt je je kat meerdere opties op verschillende plaatsen in huis. Krabbers moeten hoog genoeg zijn zodat je kat zich tot zijn volle lengte kan uitstrekken, en stevig genoeg om niet heen en weer te bewegen als hij krabt.

Tip: Heeft je kat al een meubelstuk vernield? Voordat je het in de vuilnisbak gooit, knip er wat stof af en gebruik het om je eigen krabpaal te bouwen. Je hebt dan een krabpaal van een textuur waar je kat al van houdt, en dat kan voorkomen dat je kat hetzelfde uithaalt op je vervangende meubelstuk.

3. Jagen

Wilde katten laten hun eten natuurlijk niet in een kom serveren. Ze brengen een aanzienlijk deel van hun dag door met het zoeken en jagen op prooi.

Dump de etensbak en moedig je kat aan om te werken voor hun maaltijden. Dit houdt ze niet alleen bezig, maar het voorkomt ook de overgewichtstoename die vaak veroorzaakt wordt door de hele dag uit een bakje droogvoer te snoepen.

Er zijn veel verschillende puzzelspeeltjes en slowfeeder voederbakjes op de markt waarbij je kat moet werken voor één stukje voer per keer.

Het is echter ook mogelijk om jachtgedrag aan te moedigen zonder speciale apparatuur. Door het droge voer van je kat in een leeg eierdoosje te leggen, zal hij zijn pootjes gebruiken om de brokjes er één voor één tegelijk uit te klauwen.

Je kunt ook gaten knippen in een frisdrankfles om een gemakkelijke doe-het-zelf rolvoederdispenser te maken. Of verstop gewoon kleine hoeveelheden voedsel in huis, zodat je kat op jacht moet om het te vinden en vervolgens van kan genieten.

Katten kunnen verwend zijn en weigeren misschien te werken voor de saaie brokjes die ze wel gewoon uit een bakje eten. Je kunt je kat helpen bij de overgang naar deze nieuwe routine door eerst snacks te gebruiken om zijn interesse te stimuleren, en dan geleidelijk steeds grotere hoeveelheden van het gewone voer erbij te voegen.

4. Verkenning/avontuur

De buitenlucht is een constant veranderende omgeving voor je kat waarin hij dagelijks nieuwe dingen kan ontdekken, maar dat betekent niet dat je huis dat niet ook kan zijn.

Kartonnen dozen zijn uitstekende schuilplaatsen, en kunnen met een beetje geknutsel worden opgesteld zodat je kat er doorheen kan rennen.

Nieuwe geuren, zoals synthetische jachtgeuren uit de sportwinkel, kun je op speelgoed of beddengoed deppen zodat je kat ze kan onderzoeken.

Het plaatsen van een vogelvoederhuisje voor een favoriet raam kan je kat urenlang vermaken. Je kunt zelfs films en apps vinden die speciaal voor katten zijn ontworpen!

Stokjes voor je kat om op te kauwen en mee te spelen is een geweldige manier om het buitenleven in huis te halen. Artikelen met kattenkruid zijn ook bijzonder aanlokkelijk voor je kat. 

Je kat kan ook op een veilige, gecontroleerde manier buiten op onderzoek uitgaan. Een afgesloten buitenruimte, zoals een afgeschermde veranda of "catio", kan je kat alle bezienswaardigheden, geluiden en geuren van de buitenlucht laten ervaren, terwijl hij toch veilig is.

Sommige katten kunnen zelfs getraind worden om buiten aan de lijn te lopen. Om dit te doen, begin je met je kat in huis steeds langer een tuigje en een riem van de juiste maat te laten dragen.

Het aanbieden van lekkere snacks kan je kat helpen het harnas te leren associëren met positieve ervaringen. Als je kat eenmaal gewend is aan het tuigje, kun je beginnen met het maken van korte uitstapjes naar buiten. Houd je kat voor zijn veiligheid altijd onder direct toezicht als hij een riem draagt. Maak de riem nooit vast aan een halsband of een ander product dat niet ontworpen is om gemakkelijk af te breken.

5. Spelen

Het is geen geheim dat je kat speeltjes moet hebben om mee te spelen, maar goede verrijking houdt meer in dan willekeurige speeltjes of altijd dezelfde speeltjes te geven aan je kat. 

Katten zijn van nature geboren jagers en jagen en bespringen het liefst een bewegend doelwit. Je kat heeft dagelijks actieve speeltijd nodig zodat het katteninstinct geactiveerd wordt.

Variatie van speeltjes kan helpen je kat te vermaken en zijn natuurlijke gedrag te stimuleren. Speeltjes die op prooien lijken zoals de spartelende vis kunnen aanzetten tot bespringen en aanvallen, terwijl andere speeltjes zoals de bestuurbare slang kan aanzetten tot slaan en achtervolgen.

Sommige multifunctionele speeltjes - zoals de Pluizenleven Magisch Orgel - kunnen meerdere manieren bieden om te spelen.

Daarnaast is er ook intelligent speelgoed die het jagen wat uitdagender maakt en meer mentale stimulatie biedt, zoals het KittyBot Interactief Muisspel en UFO kiekeboespel.

Als je kat zich vaak verveelt met speelgoed kun je het spannend houden door te beginnen met een rotatie van verschillende soorten speelgoed die je elke week afwisselt.

Probeer dagelijks ten minste een paar sessies van 5-10 minuten te reserveren voor actief spel met je kat. Katten met een bijzonder hoog energieniveau of die vatbaar zijn voor bepaalde gedragsproblemen kunnen meer speeltijd nodig hebben om ze gestimuleerd te houden en overtollige energie kwijt te raken.

Conclusie

Voor een binnenkat vormt je huis hun hele wereld. Dit kan frustrerend zijn voor een diersoort die geëvolueerd is met een instinct om door een groot gebied te zwerven. Omgevingsverrijking is daarom van het grootste belang, omdat het je zal helpen je binnenkat gezond en gelukkig te houden. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.