Alles over Raskatten: Blauwe Rus

Alles over Raskatten: Blauwe Rus

De Blauwe Rus

Dankzij haar wonderschone uiterlijk en haar nog mooiere karakter is de Blauwe Rus een zeer gewilde metgezel in huishoudens over de hele wereld.

Door haar exotische voorkomen is het misschien moeilijk te geloven dat de Blauwe Rus een natuurras is. Desondanks is deze kat zeer zeldzaam en daarom ook vrij prijzig. Als je een Blauwe Rus vindt voor een klein prijsje is de kans groot dat je belazerd wordt en je te maken hebt met een ordinaire kortharige huiskat.

Geschiedenis 

Er is niet veel bekend over de herkomst van dit schone wonder. Ze werd voor het eerst in het openbaar vertoond in 1871 in het Crystal Palace waar ze werd geïntroduceerd als de Aartsengel kat (Archangel cat). De reden hiervoor was dat er werd (en door velen nog altijd wordt) gedacht dat deze kat haar oorsprong vindt in het plaatsje Arkhangelsk (Aartsengel stad), een havenstad in het Noorden van West-Rusland.

De dubbele vacht van dit exotische dier zou erop kunnen wijzen dat zij inderdaad is ontstaan in een ijzig klimaat. In het jaar 1912 is de Blauwe Rus officieel erkend als ras en werd zij gedoopt tot Foreign Blue (vreemde blauwe), vanwege haar exotische voorkomen. Vanaf 1939 is men pas de naam Blauwe Rus gaan hanteren.

blauwe rus raskat

Uiterlijk

Kenmerkend voor de Blauwe Rus is haar prachtige, dikke, blauwe vacht. Doordat er geen pigment in de haarpunten zit, oogt haar vacht soms ook wel zilverachtig. Verder verliest deze kat nauwelijks haren wat een prettige bijkomstigheid is voor mensen met een kattenharen allergie.

Zij heeft een tenger, maar gespierd figuur en beweegt zich op een elegante manier voort. Haar hoofd is driehoekvormig wat bijdraagt aan haar uitheemse uiterlijk. De ogen van de Blauwe Rus zijn altijd groen. De ogen van de kittens kunnen wel nog een gele buitenrand hebben.

Karakter

Naast haar mooie uiterlijk wordt de Blauwe Rus geroemd om haar intelligentie. Dit betekent dat zij graag uitgedaagd wordt. Dit kan door veel speeltjes aan te schaffen, maar bijvoorbeeld ook door de voerbak, of kattenbak zo nu en dan te verplaatsen.

Deze kat is als kitten erg speels, maar wordt met de tijd kalmer. Ze speelt echter op zijn tijd nog wel graag. Het is daarom wel belangrijk om veel speeltjes in huis te hebben wanneer je voor deze kat kiest, zodat ze voldoende aan haar trekken komt.

Ze is erg onafhankelijk, maar vindt het ook erg leuk om met haar huisgenoten (zowel mens als dier) te spelen. De Blauwe Rus is een echt gezelschapsdier en is dan ook niet graag alleen. Voor mensen die veel weg zijn van huis is het een aanrader om minimaal nog één andere kat in huis te nemen om eenzaamheid te voorkomen.

Voor buitenstaanders is deze kat in eerste instantie wat terughoudender en kijkt zij eerst de kat uit de boom. Ze houdt niet van plotselinge geluiden. Maar laten we eerlijk zijn, welke kat houdt daar nu wel van? 

blauwe russen raskat

Kortom, als je op zoek bent naar een mooie, zachtaardige kameraad die graag met je chillt, maar ook zeker niet vies is van een partijtje laserpen jagen dan is de Blauwe Rus misschien wel de kat voor jou.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.