6 tips om je hond 's nachts beter te laten slapen

6 tips om je hond 's nachts beter te laten slapen

Een goede nachtrust krijgen is zeer belangrijk voor de gezondheid van je hond. Daarnaast zal het hebben van een goede slaaproutine je honden ook op andere manieren helpen, zoals een positief effect op hun stemming, minder stress en een hoger energieniveau.

Een voorspelbare routine geeft je hond een gevoel van veiligheid, en het maakt ook jouw leven makkelijker. Daarom is de kennis om je hond goed te laten slapen iets waar veel hondenouders - en vooral puppy-eigenaren, enorm baat bij kunnen hebben.

Honden slapen over het algemeen meer dan mensen, en meestal zijn ze blij om te slapen wanneer jij ook naar bed gaat. Als je pluizenvriend je echter de hele nacht wakker houdt met ijsberen en spelen, is het verstandig om wat veranderingen aan te brengen in de dagelijkse routine leven van je hond.

Kleine verschillen in hun dieet, dagelijkse omgeving, en regelmatige routine kunnen de slaap van je hond sterk verbeteren.

Hieronder 6 tips om je honden een betere nachtrust te geven:

1. Creëer een nachtelijke routine voor je hond

Alle honden hebben routine nodig. Een hond kan niet wennen wanneer zijn of haar schema onregelmatig is. Ze zullen dan niet weten wat er komen gaat, en kunnen niet uitvogelen wat ze moeten doen. Dit kan resulteren in stress bij je hond met als gevolg, slecht slapen.

De hond zal een specifieke dagelijkse routine nodig hebben voor:

  • Wandelingen op vaste tijdstippen
  • Activiteit/Speeltijd
  • Voeden
  • Dutjes op vaste tijden
  • Standaard bedtijd

Je viervoeter zou alleen 's morgens en 's middags dutjes moeten doen. Je wilt niet dat ze een dutje doet binnen twee uur voor bedtijd. Als je hond namelijk al geslapen heeft in de avond zal hij niet moe zijn en niet in slaap kunnen vallen.

Geef je hond ook 3 tot 4 uur voor het slapengaan eten. Dit geeft voldoende tijd om ze hun behoefte te laten doen voordat ze in bed klimmen voor de nacht.

Als je hond te energiek is zet dan wat tijd opzij om te spelen, ongeveer 1 tot anderhalfuur voor het slapengaan.

2. Lichaamsbeweging helpt je hond slaperig te worden

Hierboven bespraken we al over speeltijd inlassen voor het slapengaan, maar het is belangrijk dat je hond overdag ook al zijn mentale en fysieke energie kan verbranden. Zo niet, dan kan hij midden in de nacht plots wakker worden.

Zorg ervoor dat je je hond elke dag buiten krijgt om te spelen als je kunt. Ga eens naar een plaatselijk hondenpark, maak een lange wandeling of bezoek andere hondvriendelijke plekjes in je buurt.

Ben je het grootste deel van de dag niet thuis? Dat is niet per se een probleem. Je kunt puzzelspeeltjes of interactief speelgoed achterlaten om je hond overdag te vermaken.

Het is belangrijk om je hond dagelijks te laten spelen op vaste tijden, maar je hoeft niet elke dag exact dezelfde dingen te doen. Afwisseling van activiteit of speelgoed in het leven van je hond werkt geestelijk stimulerend wat een goede invloed heeft op de nachtrust van je hond.

3. Bevorder ontspanning en relaxatie

Kun jij slapen als je hoofd vol zit? Wat als je helemaal gespannen bent door een of andere dramatische gebeurtenis?

Als je wilt dat je hond in slaap valt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat hij ontspannen, kalm, niet angstig en niet gestrest is. Je moet hem laten relaxen voor het slapengaan.

Als je gedurende de dag en in de avond alle overtollige energie van je hond eruit hebt gehaald met spelen en activiteiten, neem dan ongeveer 30 minuten voor het slapengaan nog wat rustige tijd met je hond.

Je kunt relaxen, knuffelen, of gewoon wat luieren voor het tijd is om te slapen. Dit geeft je honden tijd om tot rust te komen voor ze zich voor de nacht moeten instellen.

4. Kalmerende muziek of witte ruis

Er zijn bepaalde soorten muziek waarvan bewezen is dat ze effectief zijn om honden te kalmeren. Een recente studie concludeerde dat de twee genres die honden het meest kalmeren reggae en soft rock zijn. Ook klassieke muziek werd genoemd in bepaalde onderzoeken naar hondenslaap.

Als jij ook kunt slapen met rustige muziek op, kan het helpen om 's nachts wat op te zetten als achtergrondgeluid. De muziek kan helpen voorkomen dat je hond zich alleen voelt, en de rustgevende klanken van de muziek helpen de hond vredig te rusten.

Als alternatief kun je ook een white noise machine gebruiken. Dit wordt ook weleens bij baby's gebruikt om ze te helpen met slapen en ook veel volwassenen met slaapproblemen maken hier met positief resultaat gebruik van. 

White noise machines produceren een zachte ruis en verdrinken ander achtergrondgeluid weg uit de omgeving. Dit schept een rustige sfeer en zorgt ervoor dat je hond niet afgeleid wordt of schrikt van plotse geluiden. Dit kan enorm veel helpen aangezien juist honden door hun extreem goede gehoor normaal gesproken makkelijk kunnen schrikken.

Enkele van de beste witte ruis apparaten die je hond kunnen helpen zijn de Renpho White Noise Machine (goedkoper), Lectrofan White Noise Machine (prijs-kwaliteit) en Snooz White Noise Machine met Ventilator (duurder).

5. Een comfortabele slaapplek

Je vindt het misschien niet erg om je hond bij je in bed te laten slapen, maar het is voor jullie beiden niet ideaal. Het is geen must om je hond een bed te geven, maar er zijn voordelen voor zowel jou als je hond.

Een bed geeft je honden een eigen plekje die helemaal van hen is en zal ze aanmoedigen om 's nachts te gaan slapen.

Een kussen tussen je huisdier en de grond helpt ook de druk op de ledematen van een hond te verzachten en eventuele gewrichtspijn te verlichten die je hond kan hebben als hij normaal gesproken op de grond slaapt.

Je hond zal zich comfortabeler voelen in een eigen hondenbed, en jij zult waarschijnlijk ook beter slapen omdat je meer ruimte hebt en niet wordt gewekt als je hond zich verplaatst of omkeert. 

6. Kauwspeeltjes 

Likken en kauwen heeft een rustgevende werking bij honden. Als een hond geestelijk gestrest of overprikkeld is, laten ze hun angst en energie los door op dingen te kauwen en ze te vernielen.

Voor honden die altijd vol energie zitten om 's nachts te gaan slapen, kan dit de sleutel zijn. Als je je huisdier voor het slapen gaan wat kauwspeeltjes geeft of een met pindakaas ingesmeerd likspeeltje geeft, kan dat ze helpen te kalmeren en ontspannen.

Niet elke hond heeft altijd zin om te kauwen, vooral niet voor het slapengaan, maar likspeeltjes doen het bij zelfs de meest kieskeurige honden ook goed.

Hoeveel moet mijn hond slapen?

Honden slapen gemiddeld 12 tot 18 uur per dag. Dit is klinkt veel maar is hartstikke normaal. Hoeveel je hond slaapt hangt echter af van een groot aantal factoren.

Oudere honden zullen meer slapen, omdat ze de neiging hebben snel moe te worden van bepaalde medische aandoeningen die met ouderdom gepaard gaan, zoals artritis en diabetes.

Puppy's hebben - net als pasgeboren baby's, ook meer slaap nodig. Omdat ze nog klein zijn hebben ze geen grote energiereserves, en alle energie die ze wel hebben gebruiken ze voor het verkennen van hun omgeving en wordt door hun lichaam verbruikt om te groeien.

Het is ook mogelijk dat een hond een chronische slaapstoornis heeft, zoals narcolepsie. Dit kan zeer veel invloed hebben op hoeveel uren per dag je hond slaapt.

Het ras van een hond is ook een factor die meespeelt in hoeveel slaap ze nodig hebben. Er zijn een aantal luie hondenrassen die erom bekend staan bijna de hele dag te slapen. Dit zijn onder andere grote rassen zoals Bulldogs, Mastiffs en Sint Bernard honden, alhoewel kleine rassen zoals Shih Tzu's en Pekinezen ook erg lui kunnen zijn.

De gezondheidstoestand en hormoonhuishouding hebben ook invloed op het slaapgedrag. Honden met bijvoorbeeld verveelde, depressieve en apathische klachten zullen meer slapen zonder goed uitgerust te lijken.

Zelfs seizoenen kunnen invloed hebben op het slaapgedrag van je hond. Honden slapen meer in de winter door gebrek aan zonlicht en verhoogde productie van melatonine.

Terug naar blog

1 reactie

Ik heb een hondje van 11jaar het is net of ze dementie heeft en heeft ook staar en loopt op en neer wat kan dat zijn

Ria

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.