5 grote verschillen tussen katten en honden

5 grote verschillen tussen katten en honden

Afgezien van de voor de hand liggende fysieke verschillen, zijn er nog andere aanzienlijke contrasten tussen de twee populairste huisdieren.

Hoewel katten en honden de meest populaire huisdieren zijn, zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de twee. Het begrijpen van die verschillen zal jou voorbereiden om een geweldige ouder te zijn voor je hond of kat.

Hieronder vind je een lijst van vijf gebieden waarop honden en katten verschillen. Als je deze dieren beter leert kennen, zal je ongetwijfeld beseffen dat deze schattige huisdieren op hun eigen manier bijzonder zijn. En ondanks hun verschillen hebben ze je allebei net zoveel zoveel liefde, genegenheid en aandacht te bieden. Dus of je nu een katten- of hondenouder bent of van plan bent er een te worden, het begrijpen van hun behoeften en gedrag is zeker de moeite waard.

Dieet en voeding

Een van de grootste verschillen tussen katten en honden is hoe ze eten en welke voedingsstoffen ze uit hun voedsel moeten halen.

Katachtigen zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze dierlijke eiwitten (d.w.z. vlees) moeten consumeren om te overleven en te gedijen. Aan de andere kant geven honden vooral de voorkeur aan een carnivoor dieet, maar zijn zij beter uitgerust om voedsel bij elkaar te scharrelen en kunnen daarom plantaardig materiaal beter verteren en er beter de vruchten van plukken dan katten. Honden kunnen zelfs overleven op uitsluitend plantaardige voeding indien nodig. Daarom is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen alvorens je hond op een vegetarisch dieet te zetten, en de meeste dierenartsen raden ten strengste af om een kat op een vegetarisch dieet te zetten.

Honden zijn ook in staat om langere periodes zonder voedsel te overleven, dankzij hun vermogen om vetreserves te verbranden voor energie. Katten, aan de andere kant, zullen uiteindelijk niet-vette weefsels gebruiken om de energie te krijgen die ze nodig hebben wanneer ze niet genoeg voedsel consumeren, en dit kan leiden tot levensbedreigende leverlipidose.

Klauwen

De klauwen van een kat blijven scherp, en worden tussen trimbeurten door steeds scherper omdat ze zich terugtrekken en verstopt raken. De klauwen van een hond daarentegen zijn altijd uitgestrekt. Hierdoor blijven ze bot, omdat ze bij elke stap afslijten door het voortdurende contact met de grond. Toch is het belangrijk om de klauwen van je hond te controleren en ze te knippen wanneer nodig om ervoor te zorgen dat zijn loop normaal is en de klauwen niet zo lang worden dat ze een groter risico lopen om af te breken en ge√Įnfecteerd te raken.

Ook al zijn de klauwen van een kat heel anders dan die van een hond, toch is het belangrijk de poten en klauwen van je huisdier regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat ze er gezond uitzien. Het trimmen van de klauwen wanneer dat nodig is, is een belangrijke stap bij de verzorging van een kat of hond, en het kan allemaal worden gedaan als onderdeel van een thuis verzorgingssessie waarbij u je je pluizige vriend verwent om hem er schattig en schoon uit te laten zien.

Training

Veel honden zijn bereid om getraind te worden, en ze kunnen de basiscommando's vrij snel oppikken. Soms kost het maar een paar minuten om een hond bijvoorbeeld te trainen tot "zit". Daarom zijn honden gemakkelijker te trainen dan katachtigen, omdat hun doel is hun baasje te behagen. Katten, daarentegen, zijn bijna onmogelijk te trainen. Het vergt veel meer tijd, geduld en toewijding om een kat te trainen om kunstjes te doen zoals een hond, omdat ze niet snel reageren op commando's.

Maar omdat katten een grotere uitdaging vormen bij het trainen, betekent dat zeker niet dat ze niet getraind kunnen worden. Sommige katten zullen graag trucjes uithalen en eenvoudige commando's opvolgen als hen is geleerd dat ze een traktatie krijgen als beloning voor dat soort gedrag. Clickertraining is iets dat je kunt proberen met je vrolijke pluizenbeest, of je het nu voor de lol wilt doen of om beter gedrag te stimuleren.

Het is ook vermeldenswaardig dat er verschillen zijn tussen honden en katten als het gaat om hun toiletgewoonten. Als katten toegang hebben tot een schone kattenbak, zullen ze instinctief weten waar ze naar de wc moeten, zonder dat ze getraind hoeven te worden. Maar als je een hond hebt, zal je heel wat tijd moeten besteden aan het zindelijk maken van de hond, zodat hij niet binnenshuis naar het toilet gaat.

Vechten of vluchten

Katten kunnen snel rennen, klimmen en hoog springen om weg te komen van een potentieel roofdier. Ze weten dat, ook al zijn ze een roofdier, ze ook een prooi kunnen zijn. Dus is hun lichaam uitgerust om snel weg te komen. Diezelfde snelle reflexen maken hen ook behendige jagers. Honden daarentegen, die overigens niet kunnen klimmen, zijn meer afhankelijk van hun roedel om een prooi uit te schakelen. Zij zullen daarom eerder standhouden en agressief worden om zich tegen een aanvaller te verdedigen, omdat ze niet zo makkelijk weg kunnen komen als katten.

Honden zijn bovendien langeafstandslopers terwijl katten sprinters zijn. Daarom moeten katten hun prooi sluiks aanvallen, terwijl honden hun uithoudingsvermogen kunnen aanwenden om een dier uit te putten alvorens het neer te halen.

Door te begrijpen hoe katten en honden hun prooi aanvallen kun je je speelsessies met hen aanpassen om de jacht beter na te bootsen. Je kunt bijvoorbeeld interactief speelgoed voor katten kopen dat hen aanmoedigt om vanuit een verstopplaats te springen en een sprintje te trekken om hun "prooi" aan te vallen. Dit kan jouw pluizige vriend helpen om op een positieve manier energie vrij te maken, terwijl het ook het natuurlijke jachtinstinct vervult en de voldoening voelt om het met succes te doen.

Sociaal leven

Het zal je niet verbazen dat honden socialer zijn dan katten en dat ze dankzij hun roedelmentaliteit het liefst in mensenmassa's vertoeven. Katten zijn meer solitair en hechten zich meer aan hun territorium dan aan de andere bewoners ervan. Elke katteneigenaar zal je echter vertellen dat katten erg gehecht kunnen raken aan hun baasje en aan andere katachtigen of huisdieren in het gezin, en daarom zijn ze net zulke goede metgezellen als honden.

Net als mensen zijn honden en katten individuen met unieke persoonlijkheden, dus er zijn uitzonderingen op deze algemene karakteristieken. Je kunt bijvoorbeeld een hond hebben die de voorkeur geeft aan een rustige omgeving en die gehecht is aan één persoon in het gezin in het bijzonder. Of, je zou een kat kunnen hebben die zeer sociaal is en bereid om vrienden te worden met iedereen die loopt door de voordeur.

Het belangrijkste is dat je je huisdier observeert om het te leren kennen. Daarna kun je ze geven wat ze nodig hebben, of dat nu betekent dat je ze een serene ruimte moet geven waarin ze zich kunnen terugtrekken of dat je ze veel tijd moet geven om met het gezin te spelen en te genieten van het gezelschap van anderen.

Eén ding is zeker: Honden en katten kunnen je vreugde brengen!

Het maakt niet uit of je een honden- of kattenliefhebber bent, of een beetje van allebei. Feit is dat deze dieren prachtige huisdieren zijn en veel gelach en liefde in je leven kunnen brengen, en dat is wat ze ondanks hun verschillen vergelijkbaar maakt.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.